10 maart 2021

De kracht van een sterke merkstrategie

Coca-Cola, Apple, Victoria Secret. Merken die je bijblijven. Bij het lezen van hun naam komen er automatisch beelden en associaties bij je naar boven. Zoals topmodellen met vleugels op de catwalk, Steve met zijn ronde brilglazen, of de slogan ‘Taste the feeling’ van de meest verkochte frisdrank ter wereld. Sterke merken, gebouwd op een stevig fundament: de merkstrategie.

Merkstrategie

De merkstrategie is onderdeel van je marketingstrategie. Wat jou uniek maakt en waarmee je je onderscheidt van de concurrentie, dat is bepalend voor je marketingstrategie. Door keuzes te maken, maak je het verschil. Keuzes voor je product of dienst, voor wie je er bent (en voor wie niet) en je focus in marketing. Zo zien we de laatste jaren een enorme ontwikkeling in een klantgerichte marketingstrategie. Denk aan Cool Blue. Een organisatie die voortdurend werkt aan de klantrelatie en daarmee enorme successen behaald.

Wat is het verschil tussen marketing- en merkstrategie?

Marketing en merkstrategie – ook wel branding genoemd – hebben een innig huwelijk met elkaar. Zo’n koppel dat na al die jaren nog liefdevol naar elkaar kijkt. Waarvan jij denkt: ‘man, dat wil ik later ook!’. Gek op elkaar, maar ieder uniek. De merkstrategie vormt de basis, marketing volgt.

Jeff Bezos, oprichter van Amazon en vermoedelijk de rijkste man ter wereld, zei ooit: ‘Een merk is wat mensen over je zeggen als je niet in de kamer bent.’ Het gaat over het gevoel dat mensen krijgen van je merk. De optelsom van al hun ervaringen. Een totaalbeleving. Van bewuste én onbewust communicatie. Je reclame-uiting, maar ook hoe ze te woord zijn gestaan door die klantenservicemedewerker die nét zijn dag niet had en daardoor met een donderwolk boven zijn hoofd achter de servicebalie stond.

Kortom: branding is je identiteit. Je persoonlijkheid als merk. Hoe jij wilt dat men je ziet en hoe men jou ziet door eigen ervaringen. Net zoals bij mensen eigenlijk. Het is wat jou uniek maakt. Waar je voor staat en je overtuigingen. Branding is dus strategisch. Het ontdekken, bepalen en vastleggen van je identiteit. Wat het merk uniek maakt. Met marketing communiceer je deze identiteit naar je doelgroep. Het uitdragen van een boodschap die aansluit bij je merkidentiteit, waardoor jouw ideale klant voor je kiest, van je koopt en je – met een beetje mazzel – aanraadt op het feestje van de buurvrouw. Een goed communicatiebureau begrijpt het karakter van jouw merk en snapt waar de accenten op moeten liggen in de inhoudelijke en visuele vertaling. De keuze voor het juiste bureau kan je dus een hoop tijd, geld en frustratie besparen.

Visuele vertaling van merkstrategie

Belangrijk binnen de merkstrategie zijn de ontwikkeling van jouw unieke stem (tone-of-voice) en de visuele vertaling van je merk. Laat dat nou net iets zijn waar we bij Lemon Bird enorme passie én talent voor hebben! Iedere dag houden wij ons als communicatiebureau bezig met het ontwikkelen en vertalen van merkstrategieën die bij de organisatie passen, als een luxe maatpak of een jeans met de perfecte pasvorm (yes, ze bestaan echt!). De merkstrategie vormt de basis voor een sterk merk. Herkenning, overtuiging, en nog meer dan alleen klanten: echte fans. Een merk waarmee je je unieke plek in de markt kunt innemen én behouden.

Communicatiebureau voor sterke merken

Ons communicatiebureau zit in het karakteristieke Franeker (Friesland). Lemon Bird (voorheen Oosting Communicatie) is een gevestigde naam in deze regio. Een reclamebureau waar succesvolle organisaties zoals Gemeente Heerenveen, Kamsma Schoenen en La Valois Cosmetique op vertrouwen. We helpen je graag met de blauwdruk van jouw merk: de merkstrategie.

Meer weten over de ontwikkeling van een merkstrategie? Of behoefte aan een reclamebureau in Friesland waar je kunt aankloppen voor grafisch ontwerp dat écht bij jouw merk past? Neem contact op. We zullen je verrassen. Beloofd.

Meer inspiratie

Ben je nou benieuwd naar de kracht van een goed logo? Dat lees je in de blog ‘wat maakt een logo een goed logo?’.