Academiebier de Schenker

Academie van Franeker
  • illustratie & infographic
  • verpakkingen

De ideale tafelgenoot

Omdat bier gezonder was dan water, kregen studenten en professoren van de Academie van Franeker vrijstelling van accijns op bier. Tijdens de maaltijden in universiteits - eetzaal (de burse) lieten de studenten zich het bier dan ook goed en in ruime mate smaken.

Dit leidde nogal eens tot ongeregeldheden. Studenten verdrongen elkaar bij het centrale fust. Vooral tegen het einde van de maaltijd, als de kroezen al meermaals waren bijgevuld wilde iedereen vooral zichzelf nog eens bijschenken. Dit leidde gemakkelijk tot opstootjes en vechtpartijen. Nadat de zaak weer eens totaal uit de hand was gelopen, hebben de professoren bepaald dat de heren studenten ‘schenkers’ moesten aanwijzen. Per tafel werd één student verantwoordelijk voor het halen en uitschenken van het bier. Dit gebeurde in zogenaamde ‘mingelkannen’ van ongeveer,1liter.

De schenkers waren bij hun medestudenten zeer in aanzien. Zij bepaalden immers wie wel of niet werd bijgeschonken. Zo keerde de rust in de eetzaal terug. Houd de schenker dus te vriend!

Voor dit unieke verhaal mochten wij een etiket ontwerpen. Geïnspireerd door de tijd van de universiteit waar bourgondisch dineren met bierpullen en goed gedekte tafels kenmerkend zijn. Met een studie naar oude schilderijen is het etiket en de voorstelling ontwikkeld. Eerst met de hand opgezet en vervolgens gedigitaliseerd. Pure ambacht net als het bier wat ontwikkeld en gebrouwen is door Brouwdok uit Harlingen.

Kennismaken?

Wil jij je merk en/of communicatiemiddelen unieke slagkracht geven met een verrassend creatief concept en ontwerp? Laten we kennismaken!

Academie van Franeker

Inspiratie uit het verleden, visie voor de toekomst. De Stichting Academie van Franeker wil op eigentijdse wijze gestalte geven aan het universitaire verleden van Franeker. Door wetenschappelijk onderzoek en onderwijs te stimuleren en te faciliteren in Franeker en Noordwest-Fryslân. Dit doen ze in samenwerking met de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen. Er worden o.a. publiekscolleges gegeven, faciliteren ze onderzoeken en worden er onderwijsprogramma's ontwikkeld voor de jeugdige wetenschappers onder ons. Vanuit de Botniastins in Franeker worden deze activiteiten georganiseerd.

Meer werk